1. Anasayfa
  2. Genel

Lapseki Kaçkın Kirazları Avrupa ve Amerika Pazarlarında İlgi Odağı Oluyor

Lapseki Kaçkın Kirazları Avrupa ve Amerika Pazarlarında İlgi Odağı Oluyor
0

“`html

Lapseki’nin Gururu: “Lapseki Devi” Kirazları ile Ekonomiye Katkı

Türkiye’nin meyve üretiminde önemli bir yeri olan Çanakkale’nin Lapseki ilçesi, ürettiği “Lapseki devi” olarak bilinen kirazları ihraç ederek hem yerel üreticilere hem de ülke ekonomisine kayda değer bir katkı sağlıyor.

Ülke çapında toplam 815 bin 468 dekarda kiraz üretimi gerçekleştiriliyor ve Çanakkale bu üretim sahasının 17 bin 570 dekarına ev sahipliği yapıyor. Yılda yaklaşık 30 bin ton kiraz üreten kentte, bu üretimin üçte biri Lapseki ilçesinden tedarik ediliyor. Lapseki’de kiraz çeşitliliği de dikkat çekiyor. İlçede, “Eşme”, “Ziraat 900”, “Summit”, “Alara Devi”, “Regina”, “Early Lory”, “Early Burlat” ve “Premier Giant” gibi pek çok kiraz çeşidi yetiştiriliyor.

2021 yılı itibarıyla Lapseki’de 10 bin 320 tonluk bir rekolte bekleniyor. Özellikle Avrupa ve ABD pazarında bu kirazlar lezzetli aroması ve yüksek şeker oranı nedeniyle büyük ilgi görüyor. Günlük ihracat miktarı yaklaşık 120 ton olan Lapseki kirazları, iç pazarda da büyük rağbet görüyor.

Özellikle iri ve gösterişli olan Lapseki kirazlarının her biri 22 grama kadar çıkabiliyor. Gerek lezzet gerekse boyut açısından çay bardağına sığmayan bu kirazlar, üreticiye büyük kazanç kapısı aralıyor.

Lapseki Kirazı

Premier Giant Kirazlarının Hasadı Tüm Hızıyla Devam Ediyor

“Lapseki devi” olarak tanınan “Premier Giant” kirazlarının hasadı, ilçede sıcak hava koşulları nedeniyle sabahın erken saatlerinde başlıyor. Bölgede bulunan yaklaşık 100 bin kiraz ağacı, işçilerin hummalı çalışmalarıyla her gün üzüm gibi toplanıyor ve piyasaya sunulmak üzere düzenleniyor.

Kiraz Az, Fiyatlar Yüksek: Meyve Üreticilerinin Gözü Havadaydı

40 yıldır Lapseki’nin en büyük kiraz üreticilerinden biri olan 65 yaşındaki Salih Tekçe, kiraz bahçesinde bulunan ağaçların bir kısmını otuz yıl önce dikmiş. Şu an 20 dönümlük bahçesinde en genci 15, en yaşlısı 30 yaşında 1200 ağaca sahip olan Tekçe, 21 Haziran’da başladıkları hasadı 10-12 gün daha sürdüreceklerini söylüyor.

Kiraz Hasadı

Kiraz üretiminin oldukça zahmetli olduğunu belirten Tekçe, “Toplama, budama, çapalama, gübreleme, sulama ve ilaçlama işleri gerekiyor. Bu yıl hava koşulları nedeniyle kiraz az. Bu yüzden fiyatlar yükseliyor. Bir ürün bol olduğunda fiyatlar düşer; ancak bu yıl tam tersi oldu.” şeklinde konuşuyor.

Çanakkale’nin bin kilometre uzağındaki bir kiraz festivaline don nedeniyle ürün tedarik edilememesi üzerine Tekçe, organizatörlere 600 kilogram kiraz sattığını belirtiyor.

Bahçeye iyi bakım yapılmasının iyi verim elde etmekte anahtar rol oynadığını vurgulayan Tekçe, “Birçok kişi kirazı toplar toplamaz başka işler için bahçeyi ihmal ederken ben hala sular ve gübrelerim. Bunun yüksek verim almamda önemli bir faktör olduğunu düşünüyorum.” diyor.

“`

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir