1. Anasayfa
  2. Genel

Sosyal Fayda Ekosistemi: Toplumsal Dönüşüm ve Yenilikçi Çözümler İçin Stratejiler

Sosyal Fayda Ekosistemi: Toplumsal Dönüşüm ve Yenilikçi Çözümler İçin Stratejiler
0

Sevilay ÇOBAN

İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı’ndaki 2023 Ödülleri Sahiplerini Buldu

Kale Grubu’nun merhum kurucusu İbrahim Bodur’un anısını yaşatan ve sosyal girişimcilik ekosistemini destekleyerek genişletmeyi hedefleyen İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı’nın bu yılki kazananları açıklandı.

Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı (KSV) ve Impact Hub İstanbul’un ortak çalışması ile düzenlenen programın dokuzuncu yılında, 373 sosyal girişim arasından dört kategoride ödüller dağıtıldı: Erken Aşama, İleri Aşama, İş Birliği ve Gençlik.

Liseli Sosyal Girişimciler İlk Kez Ödüllendirildi

Seçici Kurul’un değerlendirmeleri sonucunda; Erken Aşama kategorisinde Türk İşaret Dili’ni zenginleştiren, farkındalık yaratan ve kapsayıcı öğrenme araçları geliştiren Hadi İşaret seçildi. İleri Aşama kategorisinde ise güneş enerjisi santrallerinin denetimini otonom drone ve yapay zekâ çözümleriyle gerçekleştiren teknolojik girişim Hummingdrone ödül aldı. İş Birliği kategorisinde sıfır atık ve döngüsel ekonomi odaklı ileri dönüşüm teknolojileri geliştiren AMANOS ve Migros ödüle layık görüldü. Gençlik kategorisinin galibi ise KEÇİ olurken, bu yıl ilk kez sosyal girişimcilik kulübü bulunan liseler de değerlendirildi ve Özel İzmir Amerikan Koleji’nden Brick-Up, Jüri Özel Ödülü’nü kazandı.

Kale Grubu Başkanı ve CEO’su, KSV Mütevelli Heyeti Başkanı Zeynep Bodur Okyay, programın yalnızca ödüllendirmeye değil, Türkiye’nin farklı bölgelerinde ortaya çıkan sosyal değer üretme çabalarını desteklemeye yönelik olduğunu belirtti. “Her biri kendi alanında değişim yaratan 100’e yakın sosyal ve etki girişimi, bu programla büyüyor ve güçleniyor” dedi.

“Gelecek Nesiller ve Cesaret Önemli”

Bodur, Türkiye’nin genç ve dinamik potansiyelinin sosyal girişimcilikte büyük bir fırsat yarattığını vurgulayarak, “Bu potansiyelin tam olarak ortaya çıkması için kamu, özel sektör, sivil toplum ve akademinin iş birliğini güçlendirmemiz gerekiyor. Gençleri sosyal girişimciliğe yönlendirerek cesaretlendirmeli ve desteklemeliyiz,” ifadelerini kullandı.

Sosyal Girişimlerin Küresel Gücü

Bodur, “Dünyanın farklı köşelerinde sosyal girişimcilik stratejik bir kalkınma aracı olarak konumlanıyor. Bugün yaklaşık 10 milyon sosyal girişimci, sosyal ve çevresel fayda yaratarak yaşamları değiştiriyor. Schwab Vakfı’nın verilerine göre, bu girişimler yıllık 2 trilyon dolar gelir sağlıyor,” diyerek sosyal girişimciliğin geniş çaplı etkisine dikkat çekti.

Bu yıl ödül kazanan projelere Erken, İleri Aşama ve İş Birliği kategorisinde 350.000 TL, Gençlik kategorisinde ise 100.000 TL ödül verildi.

Kadınlar ve Anadolu’nun Yükselişi

İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı’na başvuran kadın girişimcilerin oranı %59’a ulaştı. İstanbul, Ankara ve İzmir dışından gelen başvurular, başvuruların %40’ını oluşturdu. Hatay, büyük şehirler dışındaki en fazla başvuru gelen il oldu. Bu başvurular içerisinde kadın emeğinin değerlendirilmesi ve kültürel mirasın korunması gibi temalar öne çıktı.

Gençlik Kategorisi Kazananı: KEÇİ

KEÇİ, sosyoekonomik açıdan dezavantajlı ve kırsal bölgelerdeki çocuklara yönelik öğrenme fırsatları sunan bir girişim. Çocukların bilim, teknoloji ve tasarım alanlarında gelişim göstermelerine imkan tanıyor.

Jüri Özel Ödülü: BRICK-UP

Brick-Up, Lego’yu eğitsel ve sosyal bir araç olarak kullanarak, engelli bireyler ve özel gruplar için erişilebilir eğitim materyalleri geliştiriyor. Bu girişim, Braille alfabesi, seçici mutizm ve Alzheimer gibi farklı kategorilere yönelik projelerle dikkat çekiyor.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir