1. Anasayfa
  2. Genel

Kırılgan Ekonomilerde Yoksulluk Artışı: Dünya Bankası Raporuyla Şaşırtan Gerçekler Ortaya Çıkıyor

Kırılgan Ekonomilerde Yoksulluk Artışı: Dünya Bankası Raporuyla Şaşırtan Gerçekler Ortaya Çıkıyor
0

“`html

Dünya Bankası’ndan Kovid-19 Sonrası Ekonomi Analizi

Kovid-19 salgını ardından ekonomilerin durumu üzerine yapılan ilk geniş kapsamlı değerlendirmelerden biri, “Kırılgan ve Çatışmalardan Etkilenen Durumlar: İç İçe Geçmiş Krizler, Çoklu Kırılganlıklar” adlı Dünya Bankası analizi ile ortaya konuldu.

Çatışmaların Ekonomik Bilançosu Ağırlaşıyor

2020’lerden bu yana dünya genelinde çatışmaların daha sık ve ölümcül hale geldiği gözlemleniyor. Bu durum, karşı karşıya kalan ekonomilerde gelişim göstergelerini olumsuz yönde etkiliyor. Dünya Bankası analizi, kişi başına Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) çatışma yaşayan ülkelerde yılda yüzde 1,8 oranında azaldığını ortaya koyarken, diğer gelişmekte olan ekonomilerde yüzde 2,9’luk bir büyüme kaydedildi.

Aşırı Yoksulluk Kapanı

Bu yıl çatışma ve istikrarsızlık içindeki ülkelerde 421 milyon insanın günlüğü 3 dolardan az bir gelirle yaşamak zorunda kaldığı, bu sayının 2030 yılına kadar 435 milyona çıkabileceği ön görülüyor. Dünyadaki aşırı yoksulluk oranının düşürülmesi konusundaki küresel hedeflerin başarısız kalma nedenlerini bu analiz açıkça ortaya koyuyor.

ISTIKRAR Hindernisleri

Bugün 39 ekonominin istikrarsızlıkla boğuştuğu bulgusu paylaşılırken, bu sayıdan 21’inin hala aktif çatışma içinde olduğu ifade ediliyor. Gelişmekte olan ülkelerde aşırı yoksulluk oranı yüzde 6 seviyesine inerken, çatışmaların sürdüğü ülkelerde ise bu oran yüzde 40 civarında seyrediyor.

Ekonomik Göstergelerin Alarm Verdiği Durum

Çatışma ve istikrarsızlıkla boğuşan ülkelerde yıllık kişi başına GSYH ortalama olarak 1500 dolara yakın. Bu rakam, 2010’dan bu yana neredeyse kayda değer bir artış göstermiyor. Diğer gelişmekte olan ülkelerde ise bu oran kişi başına 6 bin 900 dolara çıkarak iki kattan fazla bir seviyeye ulaşıyor.

İstihdamda Dar Boğaz

Çatışmalı ve istikrarsız ekonomiler, nüfus artış hızına oranla yeterli istihdam yaratamıyor. Güncel verilere göre bu bölgelerde 270 milyondan fazla çalışma çağındaki birey olmasına rağmen, yalnızca yarısı iş bulabilmiş durumda.

Çatışmaların Uzun Süreli Etkileri

Yapılan analiz, çatışmaların genellikle kalıcı hale geldiğini ve ekonomik sonuçlarının ağır ve uzun vadeli olduğunu gösteriyor. Çatışmaların önlenmesi için gösterilecek çabaların yüksek getirisi olabileceği vurgulanıyor. Her ne kadar kalkınmayı canlandırmak zor olsa da doğal kaynaklar ve genç nüfus gibi potansiyel avantajlar, ekonomik büyümenin önünü açabilir.

Zorluklar ve Potansiyel Çözümler

Dünya Bankası Başekonomisti Indermit Gill, Afrika gibi bölgelerde istikrarsızlık çeken insanların yüzde 70’inin yaşadığına dikkat çekerek, müdahale edilmediği takdirde bu durumun kronikleşebileceğini belirtiyor. Benzer şekilde, Dünya Bankası Başekonomist Yardımcısı Ayhan Köse, daha fazla dikkat gösterilmesi gerektiğine vurgu yaparak, hedef odaklı politikalar ve uluslararası destek ile ekonomik canlanmanın mümkün olabileceğini dile getiriyor.

“`

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir