1. Anasayfa
  2. Genel

Kuraklık Kapanında Kalan Çiftçiler İçin Hayati Destek Çağrısı: Yardım Şart!

Kuraklık Kapanında Kalan Çiftçiler İçin Hayati Destek Çağrısı: Yardım Şart!
0

“`html

Türkiye’deki Kuraklık Tarımsal Verimi Tehdit Ediyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülke genelinde yaşanan kuraklığın tarımsal üretime büyük bir darbe vurduğunu ifade etti. Bayraktar, 2025 yılının ilk yarısında yaşanan don, dolu, sel ve kuraklık felaketlerinin tarımı olumsuz etkilediğini ve çiftçilerin acil yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Kuraklıktan Etkilenen Bölgeler ve Verim Kaybı

Özellikle Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde ciddi verim kayıplarının yaşandığı belirtiliyor. Kuraklık nedeniyle geliri düşen çiftçilerin borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçların en az 1 yıl ertelenmesini talep etti.

Verim Kaybı Raporu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde buğday, arpa ve mercimek ürünlerinde ciddi verim düşüşleri yaşandığı aktarıldı. Bu bölgelerde, buğdayda %80’e kadar, arpada %63, mercimekte ise %55 oranında verim kayıpları gözlemlendi.

Diyarbakır: Kuru tarım uygulamalarında buğday verimi %48, sulu tarımda ise %10.8 oranında düşüş göstermiştir. Kuru arpa verimi %63 oranında azalmıştır.

Mardin: Hububat hasadının neredeyse tamamlandığı bu ilde, buğdayda %20, arpada %50, mercimekte ise %55 oranında verim kayıpları rapor edilmiştir.

Konya: Arpa hasadı başlamış olup, dekara 50 ila 150 kg arasında değişen verimler kaydedilmiştir, bu rakamlar normal seviyelerden oldukça düşüktür.

Kırıkkale ve Kırşehir: Her iki ilde de buğday ve arpa hasadı yeni başlamış, yüksek rakımlı ve yağış alan bölgeler haricinde önemli verim kayıpları yaşanmıştır. Buğday verimi normalde 300 kg olması beklenirken 100 kg’a, arpa verimi ise 300 kg’dan 70-80 kg’a düşmüştür.

Kuraklığın Diğer Bölgelere Etkisi

Hatay: Kuraklığın etkileri Hatay’da da hissedilmiş olup, buğday kayıpları bazı ilçelerde %100 oranına ulaşmıştır.

Kilis: Kilis’te ise arpa, nohut, buğday ve kırmızı mercimek rekoltelerindeki kayıpların sırasıyla %84, %80, %65 ve %77 oranında olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca yeraltı su seviyelerindeki azalma nedeniyle mısır üretiminde de önemli kayıplar beklenmektedir.

Türkiye genelinde etkili olan kuraklık, çiftçilerin ekonomik yükünü artırmış durumda. Yetkililerin acil önlem alması gerektiği vurgulanarak, kuraklıktan etkilenen çiftçilere yönelik desteklerin artırılması gerektiği belirtiliyor.

“`

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir