1. Anasayfa
  2. Bilgi

Evde Kendi Ekmeğini Yapmanın Püf Noktaları ve Sağlıklı Tarifler

Evde Kendi Ekmeğini Yapmanın Püf Noktaları ve Sağlıklı Tarifler
Evde Kendi Ekmeğini Yapmanın Püf Noktaları ve Sağlıklı Tarifler
0

Evde Kendi Ekmeğini Yapmanın Püf Noktaları ve Sağlıklı Tarifler

Evde ekmek yapmak, hem ekonomik hem de oldukça keyifli bir aktivitedir. Taze ve katkısız ekmeklerin kokusunu evinizde hissetmek istiyorsanız, bazı püf noktalarına dikkat ederek sağlıklı ekmekler yapabilirsiniz. İşte evde ekmek yapmanın püf noktaları ve sağlıklı tarif önerileri:

Püf Noktaları

Kaliteli Malzeme Seçimi

Ekmeğinizin lezzetli ve sağlıklı olması için kullanacağınız malzemelerin kalitesi oldukça önemlidir. ***Özellikle un seçiminde tam buğday, çavdar veya karışık unlar tercih edilmelidir.*** Buna ek olarak kullanacağınız mayanın taze olmasına özen gösterin.

Sabırlı Olun

Hamur yoğurma ve mayalanma süreci ekmek yapımının en önemli aşamalarıdır. İyi bir ekmek için, hamurunuzu yoğurduktan sonra en az bir saat kadar mayalandırmaya bırakın. Hamurun iki katı büyüklüğe ulaşması gerektiğini unutmayın.

Su Miktarına Dikkat Edin

Hamurun kıvamı oldukça önemlidir. Çok sert veya çok yumuşak bir hamur ekmeğinizi olumsuz etkileyebilir. ***Su miktarını kontrollü bir şekilde ekleyin ve hamurun istenen kıvama gelmesini sağlayın.***

Sağlıklı Tarifler

1. Tam Buğday Ekmeği

  • 3 su bardağı tam buğday unu
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 paket instant maya
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Tüm malzemeleri karıştırarak homojen bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzeri kapalı şekilde 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Sonrasında tekrar yoğurup şekil vererek fırına vermeden önce 15 dakika daha dinlendirin. 180 derecede altın sarısı bir renk alana kadar pişirin.

2. Çavdar Ekmeği

  • 2 su bardağı çavdar unu
  • 1 su bardağı beyaz un
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya

Tüm malzemeleri karıştırarak hamuru oluşturun. ***Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp bir saat mayalanmasını bekleyin.*** Şekil verdikten sonra, üstüne hafifçe un serpiştirip 200 derecede pişirin.

Evde ekmek yaparken bu püf noktaları ve tariflerle sağlıklı ve lezzetli ekmekler hazırlayabilirsiniz. Kendi ekmeğinizi yapmak, aile bütçesine katkı sağlarken sizi de mutfakta daha yaratıcı hale getirecektir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir